Medium’ca Alkışlıyoruz!

Melike Ceren İnan
3 min readJan 27, 2019

Sosyal ağların çoğu bizim en basit ihtiyaçlarımızdan birine oynuyor: Takdir edilmek. Bu nedenle her mecranın bu takdiri almamızı sağlayan farklı mekanizmaları var. Facebook’ta hoşunuza giden bir şeyi eskiden sadece beğenebilirken şimdi 5 farklı tepkiden birini gösterebiliyorsunuz. Twitter’da da bir tweeti beğenebilir, kaydedebilir ve hatta yazılana katılıyorsanız retweet edebilirsiniz. Instagram’da daha önceden beğeniyle devam eden takdir mekanizmasına koleksiyonlara kaydetmeyi ekledi.

Kaynak: 5a229feb01365.image.jpg

Peki Medium’da bir içeriğe karşı duyduğunuz beğeniyi nasıl gösterirsiniz? Çoğunuzun aklına hemen bir cevap gelmemiş olabilir. (Eğer yazıyı okumaya başlığını okumadan başladıysanız cevabı bulmak çok daha zor)

“Alkış” yani “Claps”

Alkış, Medium’da bana ilk gördüğümde en ilginç gelen deneyim olmuştu. Alkışın varlığını ilk fark etmemden sonra aslında doğal alkış davranışımıza nasıl benzer bir deneyim olarak tasarlandığını gördüm.

Dijital olmayan dünyamızda alkışın deneyimini bir düşünün. Eğer bir şeyi çok beğendiyseniz takdirinizi göstermek için alkışlarsınız. Alkış ne kadar uzarsa o işi o kadar çok beğenmişsinizdir. Hatta bir gösteri sonrası konu bazen öyle bir noktaya gelir ki herkes o coşkuyla ayağa kalkar ve alkışlamaya devam eder.

Tam olarak Medium’da da süreç bu şekilde işliyor. Bir içeriğin sonunda (eğer farklı bir tasarım testine düşmediyseniz) sol altta alkışlayan elleri görebilirsiniz.

Ne kadar uzun tıklarsanız bu o kadar çok alkışın artması anlamına geliyor. Medium alkışlanma sayısı olarak tekil kullanıcı yerine toplam alkış sayısını okuyuculara gösteriyor.

149.000 alkışı hayal edebiliyor musunuz?

Böylece alkış sayısının büyüklüğü de adeta gösteriyi izleyen kitlenin coşkusunu size hissettirebiliyor.

Kaynak: http://epicrapbattlesofhistory.wikia.com/wiki/File:Chingchangchungkimjangun.jpg

Neden “Thumbs Up” değil de “Clap”?

Medium’daki içeriklerin çoğunluğu size yeni bir “know-how” kazandırmak, ilham vermek ve sizinle en iyi uygulamaları paylaşmak üzerine kurulu. Yazının başında bahsettiğimiz hızlı tüketim platformlarının ötesinde buradaki içeriklere zaman ayırıp içeriği hazırlayan kişiye takdirinizi gösterme ihtiyacı duyuyorsunuz.

Kaynak: https://www.vista360health.com/lab-tests/human-hands-clapping-applaud-hands-vector-illustration-in-flat-style-businesswomen-hands-hold-thumbs-up/

“Thumbs up” adeta size “İyi işti/Good job” diyip yanınızdan geçerken, “clap/alkış” bu yazıya verdiğin emeği takdir ediyorum diyerek durup yazarı tebrik ediyor. Böylece bilişsel olarak baktığımızda da dijital beğenimizi gösterme biçimlerinin nasıl şekillendiğini görüyoruz.

Peki Bir İçeriği İlk Alkışlayan Medium Mu?

Aslında Medium bu deneyimi getirmeden önce biz Türkiye’de bir şeyleri alkışlamaya başlamıştık. Şu anda eskisi gibi popüler bir mecra olmasa da Alkışlarla Yaşıyorum websitesindeki içeriklere olan beğeninizi yine alkışlayarak gösterebiliyorsunuz.

Kaynak: https://www.ntv.com.tr/turkiye/alkislarla-yasiyorum-satildi,0fmaNIAUNUa_8SnGlztGyA

Belki alkışı deneyim olarak kullanmayı Medium bulmadı ama Medium kullanıcılarının alkışı bulmakta oldukça zorlandığı kesin.

Siz daha önce alkışın var olduğunu keşfedebilmiş miydiniz? Eğer fark etmediyseniz ilk alkışınızı bu yazıyı alkışlayarak bu deneyime alışmaya başlayabilirsiniz.

--

--

Melike Ceren İnan

Product person. Loves creativity and technology. Feels like a pseudo-engineer. Pursues a meaningful life.