Bugün En Güzel Günümüz, Yarın Daha Güzel Olacak

Melike Ceren İnan
2 min readDec 30, 2018

--

Bu sözü biraz iddialı buldunuz mu? Bugün nasıl en güzel günümüz olabilir? Yarının daha güzel olacağını nereden biliyorsun? Uyuyor musun kardeşim uygulamadaki hataları görmüyor musun?

Ürün yöneticiliğine ilk başladığımda ben de böyle düşünüyordum. Halbuki bu sözün körlükle hiçbir alakası yok, aksine daha iyi görmekle alakası varmış. Nasıl mı?

Kaynak: http://www.industrious.info/21/04708-sunflower-landscape.html

Girişimcilik ve ürün geliştirme üzerine okuyacağınız kitaplarda onlarca kez göreceksiniz ki deneyip işleri batırıp öğrenip daha iyisini yapmanın yolunu bulmalısınız. İsterseniz buna MVP dersiniz isterseniz yalın girişim dersiniz, belki de ürününüzü kullanıcılara ulaştırmaya başladıktan sonra tasarım odaklı düşünme döngüsü dersiniz.

Ürünü kullanıcılara ulaştırmadan önce tam bir keşif dönemi olduğu için eğer işleri batırdıysanız da kendinizi çok da kötü hissetmezsiniz çünkü bu sürecin amacı budur. Peki kullanıcıların karşısına çıkmış ve sizin ürününüze para veren bir kullanıcı karşınızda patlamış ürününüzle duruyor ne yapacaksınız?

“Merhabalar, ben Londra’dayım tur çalmaya başlamıyor?”

“Bunu duyacağıma öleydim” hissiyatı nedeniyle olabilir ama ürün yöneticisi olarak yas tutmanın 7 basamağını da böyle zamanlarda yaşıyorum:

Kaynak: https://recruitingin3d.com/2017/08/22/the-5-stages-of-recruiter-grief/
  1. Şok: “Nasıl çalışmıyor ya?”
  2. İnkar: “Yok efendim bakın böyle bir şey olabilir mi? O çalışıyordur çalışmasa duramazsınız”
  3. Kızgınlık: “Bunun testlerini kim yapıyor ya böyle şeyleri nasıl atlıyoruz biz?”
  4. İç Pazarlıklar: “Atlasak gitsek mi Londra’ya nasıl yapsak?”
  5. Depresyon: “Doğru yapmamız gerek sadece bir işimiz var onu da yapamadık.”
  6. Kabul Etme: “Kullanıcı bu sorunu neden yaşıyor olabilir acaba konum servisleri kapalı olabilir mi önce bunu teyit edelim. Eğer öyleyse kullanıcıyı bu konuda yeterli şekilde bilgilendiremiyor olabiliriz. Akışa tekrar bir bakalım.”

Hepimizde olduğu gibi geliştirdiğimiz ürünlerin de hataları var, bu yüzden 6. adıma hızlı bir şekilde gelmelisiniz. MTTR(Mean Time to Repair) için en fazla 1 dk süreniz var.

Mean Time to Repair, fabrikaların kullandığı bir metrik. Bir sorun nedeniyle üretim durduktan ne kadar sonra tekrar çalışmaya başlıyor ölçülüyor. En kısa sürede çalışır durama gelmek bir fabrika için önemli olduğu gibi insan için de önemli.

Mutlaka bug çıkacak bununla barışmalısınız. Göremediğimiz yerler için dövünmek yerine bir daha yaşanmaması için neler yapmamız gerektiğine odaklanmamız lazım. Bugün keşfettiklerimiz olmasaydı yarın bugünden daha iyi olacağımıza inanamazdık. Piri’de çalışırken bugünü de yarını da güzelleştiren ürün yönetimi anlayışımız bu. Hatta Piri’deki çalışma felsefemiz bu.

Kullanıcılara özellikle olumsuz bir geribildirimde onların yorumlarının bugünümüzü en güzel gün yaptığını, onlar gibi gezginler sayesinde yarının daha güzel olacağına inandığımızı paylaştığımızda tavırlarında inanılmaz bir değişim oluyor. Onlar da bir problem yaşamış olsalar bile kendimizi geliştirmek için çok çalıştığımıza güveniyorlar.

Kullanıcılarınızla ilişkilerinizi ürününüzün her geçen gün daha da iyi olacağına dair güven hissetmelerini sağlayarak geliştirin. Böylece onlar da ürün sürecinin bir parçası olduklarını hissederek sizinle daha katma değerli bir iletişim kurabilirler.

--

--

Melike Ceren İnan
Melike Ceren İnan

Written by Melike Ceren İnan

Product person. Loves creativity and technology. Feels like a pseudo-engineer. Pursues a meaningful life.

No responses yet